Rôzne

Hélium- čo ste o ňom možno nevedeli

.

Čo je hélium?

Hélium je plyn, toto ste asi vedeli však? 🙂 Je bez farby a zápachu a nachádza sa aj v zemnom plyne. Prečo je ale zaujímavý pre nás balónových dekoratérov? Pretože ma nízku hustotu, (po vodíku je to druhý najľahší plynný prvok) a vďaka tejto vlastnosti sa balóny naplnené héliom krásne vznášajú. Kedysi sa balóny plnili aj vodíkom, ten je však horľavý a výbušný.
Hélium sa na Zemi vyskytuje iba v minimálnom množstve a jeho ťažba je veľmi nákladná a zložitá. Nakoľko sa nedá vyrobiť a musí sa ťažiť, jeho cena rastie každým rokom.
Vo vesmíre tvorí asi 25% hmoty a najviac koncentrovaný je vo hviezdach, ktoré odrážajú slnečné žiarenie. V najväčšom množstve je jeho výskyt zaznamenaný v Rocky Mountains v USA.

História

Hélium bolo objavené pri zatmení slnka v roku 1868, kedy francúzsky astronóm Pierre Janssen pri pozorovaní na území dnešnej Indie objavil neznáme žlté spektrálne čiary, ktoré priradil k dovtedy neznámemu chemickému prvku. Voľne predajným plynomsa stalo až v roku 1928. Pomocou neho geológovia vedia určovať vek minerálov a na jeho základe bol určený aj odhad existencie našej Zeme na 5 až 6 miliárd rokov.

Využitie

Využíva sa v medicíne, zváračskom priemysle, v potápačských bombách ako nosný plyn pre kyslík alebo ako pohonný plyn pre vzducholode.

Ako som už vyššie spomínala, je veľmi obľúbený na oslavách. Balóny sa vďaka nemu pekne vznášajú, hoci nie dlho, pretože hélium z nich postupne uniká. Môže za to fakt, že hélium je veľmi ľahké a tiež to, že plášť balónov nie je úplne nepriepustný. Čím je ale okolitá teplota nižšia, tým dlhšie hélium v balóne vydrží.
Asi najobľúbenejšie je hélium kvôli zmene hlasu, ktorú môžeme dosiahnuť po jeho vdýchnutí. Jeho nízka hustota zvýši frekvenciu hlasu, vďaka čomu bude znieť piskľavo. S inhaláciou hélia to ale netreba preháňať. Pri jeho vdychovaní totiž bránite ostatným plynom dostať sa do pľúc, pretože hélium ich jednoducho vytlačí a naše telo sa s neprítomnosťou kyslíka nevyrovnáva ľahko. Kyslíka máme síce v tele v zásobe, ale len na niečo viac ako minútu.

Na záver je ešte dôležité spomenúť , že celkovo sa zásoby hélia vo svete míňajú, tento plyn patrí medzi neobnoviteľné a nerecyklovateľné zdroje a pokiaľ sa jeho predaj nezačne regulovať, nebude ho dostatok pre zásadnejšie, vyššie spomenuté účely.

.

.

10 zaujímavostí o héliu:

  1. Hélium je jediný prvok v periodickej tabuľke, ktorý nebol objavený na Zemi. K jeho objavu došlo pri spektroskopickom skúmaní Slnka pri jeho zatmení.
  2. Najväčší producent hélia je USA, v menšom množstve tiež Katar, Rusko a Alžírsko.
  3. Nové ložisko hélia bolo objavené v Tanzánii a predpokladá sa, že je väčšie ako najväčšie ložisko v USA.
  4. Jeho názov pochádza z gréckeho slova „helios“ (slnko).
  5. Veľmi dôležitý je v medicíne pri MRI vyšetreniach, kde výborne slúži na bezpečné a efektívne chladenie prehriatych MRI magnetov.
  6. Jeho nevýhodou je nízky výskyt a pomerne vysoká cena.
  7. 3600 balónov naplnených héliom by dokázalo dvihnúť do vzduchu 50 kg človeka.
  8. Hélium je možné chytiť aj do rúk, avšak za veľmi nereálnych podmienok. Hmotnú podobu získava pri teplote okolo 20 °C a tlaku 830 ton na palec štvorcový.
  9. Hélium môže byť aj kvapalné, a to pri teplote okolo -273,15 °C. Vtedy získava vlastnosť tzv. supertekutosť.
  10. Vdychovanie čistého hélia vo väčšom množstve môže spôsobiť, že ľudské tkanivo sa nebude dostatočne okysličovať, čím môže dôjsť k závratom a v extrémnych prípadoch dokonca k uduseniu.

.

.

Zdroje

Komentáre vypnuté na Hélium- čo ste o ňom možno nevedeli